Olej z pestek moreli

Olej z pestek moreli

Morela pospolita to drzewo należące do rodziny różowatych, pierwotnie uprawiana w Chinach, Korei i Kirgistanie. Dziś drzewa morelowe można spotkać nie tylko w Azji, ale również w  Europie. Jednak zamiast soczystego, żółtopomarańczowego miąższu, nasze zainteresowanie budzi pestka ukryta w tym smacznym owocu.

Spożywanie oleju z pestek moreli pomoże zadbać o obecność NNKT w codziennej diecie, ponieważ stanowi ich bogate źródło. 58,5% stanowi kwas oleinowy (z grupy omega-9), a 29,3% kwas linolowy (z grupy omega-6). Ponieważ są to związki egzogenne, organizm nie może wytwarzać ich samodzielnie. Muszą one być dostarczane do organizmu z zewnątrz wraz z pożywieniem.

Dieta uboga w NNKT stwarza ryzyko rozwoju wielu stanów chorobowych, gdyż stanowią one składnik budulcowy komórek i warunkują prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Obecny w oleju morelowym kwas oleinowy odpowiada przede wszystkim za procesy trawienne, czyli przeciwdziała zgadze, niestrawności i innym problemom gastrycznym. Wykazuje także zdolność do obniżania ciśnienia krwi oraz redukowania cholesterolu, dzięki czemu chroni przed chorobami serca i naczyń krwionośnych.

Kwas oleinowy ma również wszechstronne zastosowanie w produkcji kosmetyków, gdyż jako emolient świetnie nawilża skórę i zapewnia jej młodzieńczą gładkość. Kwas linolowy z grupy omega-6 ulega w organizmie przekształceniu do postaci kwasu gamma-linolenowego. Niedobory tego związku skutkują przesuszeniem skóry i włosów, przedwczesnymi zmarszczkami, a także osłabioną odpornością naskórka, utratą elastyczności skóry, przez co rany trudniej się goją i łatwiej o pęknięcia. Długotrwały brak kwasu linolowego w diecie może powodować rozmaite dermatozy – łuszczycę, atopowe zapalanie skóry, rumień, egzemy czy rybią łuskę.

Olej z pestek moreli polecany jest osobom ze schorzeniami wątroby, u których synteza kwasu omega-9 jest upośledzona oraz cierpiącym na cukrzycę i AZS, gdyż choroby te powodują zaburzenia wydzielania kwasu gamma-linolenowego. Olej morelowy jest także w pełni bezpieczny dla skóry i nie wywołuje podrażnień, dlatego polecamy go także do pielęgnacji skóry niemowląt wymagającej delikatnych kosmetyków.

Więcej artykułów o olejach tłoczonych na zimno znajdziesz na stronie http://tloczonenazimno.pl/

Previous Drukarnia i druk reklamowy
Next Jaki nocleg w Aleksandrowie Łódzkim wybrać?

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Wiele osób wychodzi z pracy dość późno i nie ma czasu na zakupy. Dlatego na ogół większe zakupy robi się raz w tygodniu. Eksperci są zdania, że można  z nowoczesnych

Life&Style 0 Comments

Czy usuwanie tatuażu za pomocą lasera jest skuteczne?

Tatuaż od wieków stanowi popularną formę zdobienia ludzkiego ciała, a w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat z techniki tej chętnie korzystają szczególnie reprezentanci młodego pokolenia. Poza walorami estetycznymi, jego wykonanie służy

Life&Style 0 Comments

W stylizacjach na wigilijny wieczór najlepiej postawić na skromną elegancję

Świąteczne stylizacje powinny być gustowne i eleganckie, ale to wcale nie oznacza, że muszą być nudne. Projektantka Dorota Goldpoint na wigilijną kolację poleca przede wszystkim sukienki oraz garnitury w różnych wersjach. Święta kojarzą się

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź