Pozyskiwanie pierzgi pszczelej

Pozyskiwanie pierzgi pszczelej

Można mówić o rozpoczęciu zimowych żniw a więc czasu intensywnego pozyskiwania pierzgi – jednego z najbardziej zdrowych i wartościowych produktów pszczelich. Tajniki pozyskania Dlaczego będzie bardzo ważna niska temperatura? Przede wszystkim dlatego, że woskowy plaster będzie wtedy kruchy i można wtedy łatwiej wyłamać z niego pierzgę. Poza tym pierzga na mrozie nie będzie się lepić do wosku i łatwiej będzie ją przesiać. Takie warunki pogodowe będą ułatwiać to zadanie, które w ciepłe dni byłoby bardzo trudne. A jak to wygląda krok po kroku? Na początek plastry z pierzgą młóci się, by połamać na mniejsze kawałki.

Potem wysypuje się  na sito i przesiew. Rozkruszony woskowy plaster zostaje oddzielony, spadnie do pojemnika na woskowe odpady. Na sicie zostaje drobna pierzga i większe kawałki, które dalej się rozdrabnia. Tak, by uzyskać pojedyncze kawałki. Pierzgę przebiera się ręcznie, oddziela fragmenty wosku czy nawet pojedyncze komórki z miodem skrystalizowanym. Przy tej pracy mróz szczypie w nos a ręce marzną i drętwieją, jednak z minuty na minutę mamy więcej pierzgi.

Nietypowe pochodzenie

Pojedyncze kawałki mają charakterystyczny rozmiar komórki plastra. Często widać sześcienny kształt komórki, a niekiedy można się dopatrzeć różnokolorowych warstw pyłku, które pszczoły złożyły w trakcie sezonu a potem dokładnie ubiły głowami, by tworzyć grubszą warstwę. Jednak by powstała pierzga pszczoły musiały gromadzony pyłek zalewać miodem. W ślinie znajdują się enzymy, które powodują, że pokarm zaczyna się przeobrażać. Stworzył się kwas mlekowy, który ukisił pyłek z miodem. Zapasy takie są dla pszczół bardzo ważne, ponieważ pozwalają wychować nowe pokolenia owadów, które potem będą stanowić pszczelą rodzinę. Nie trzeba obawiać się, że pozyskiwanie pierzgi jest ze szkodą dla pszczół. Nie dzieje się tak, ponieważ pszczoły mają odpowiednia ilość tego produktu,. Kilka plastrów pełne pierzgi po brzegi.

Pierzga wykruszana pochodzi ze starych plastrów, które trzeba wycofać z ula przed nastaniem zimy. Jest tam niewiele pierzgi, a ziarna są rozrzucone po plastrze. Dlatego właśnie mamy więcej pracy, ale z drugiej strony wiadomo, że pszczoły mają odpowiednie zapasy i będą mogły zimę przetrwać w doskonałej formie. Zachęcamy również do tego, by próbować niezwykłego potrójnego smaku – słodkiego dzięki miodowi, kwaskowatego przez naturalne kiszenie, ostrego dzięki temu, że ziarna pyłku pochodzą z różnych kwiatów.

Przeżuwając pierzgę, pijąc ją rozpuszczoną w wodzie lub jedząc pierzgę w miodzie będzie można poczuć dlatego właśnie ten produkt jest tak pieczołowicie gromadzony przez pszczoły i mocno chroniony. Regularne jego samodzielne spożywanie sprawi, że odczujemy na sobie działanie i cudowne właściwości pierzgi. Dlatego każdy kto tak naprawdę lubi produkty pszczele powinien równiez poznać pierzgę i spróbować. ma w sobie bardzo wiele cennych wartości odżywczych, dlatego również z tego względu jest na pewno takim produktem, po który faktycznie będzie warto sięgnąć i docenić go.

Dowiedz się więcej o korzyściach płynących ze stosowania pierzgi pszczelej – http://sklepmiodek.pl/pierzga-pszczela-baza-wiedzy/wszystko-o-pierzdze-pszczelej/blbe_rejm >>

Previous Najlepsze smartfony 2020: Najlepsze telefony komórkowe dostępne w sprzedaży już dziś
Next Tani Internet i telewizja. A może w pakiecie?

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Smartfony Xiaomi Pocophone

Smartfony marki Xiaomi pojawiły się na rynku 9 lat temu. Bardzo szybko produkowane przez Xiaomi telefony zdobyły ogromną popularność. Smartfony marki Xiaomi wyróżniają się wysoką jakością, dobrymi podzespołami i atrakcyjną

Life&Style 0 Comments

Płynna witamina C – czy po nią sięgać?

Witamina C to składnik, który znajdziemy w wielu różnych suplementach diety zarówno tych z jednym tylko składnikiem jak i takich, które maja w składzie wiele elementów. O tym, że warto

Life&Style 0 Comments

Kartki urodzinowe online – nowy sposób na życzenia

W XXI wieku utrzymanie kontaktu z naszymi bliskimi jest coraz łatwiejsze – wszystko dzięki możliwościom, jakie stwarza internet. Wiele osób też częściej podróżuje i nie zawsze możemy być na miejscu,

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź