Jak przechowywać żywność w lodówce?

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Wiele osób wychodzi z pracy dość późno i nie ma czasu na zakupy. Dlatego na ogół większe zakupy robi się raz w tygodniu. Eksperci są zdania, że można  z nowoczesnych urządzeń AGD korzystać w takim sposób, aby efektywnie i optymalnie przechowywać zakupioną żywność.

Świeże mięso i ryby na półce dolnej

Wewnątrz lodówki panuje na ogół temperatura w przedziale od 0 do 10 stopni Celsjusza. Ale nie w każdym miejscu jest ona taka sama. Dlatego jak najbardziej trzeba zapoznać się z możliwościami nowoczesnych urządzeń AGD, aby usprawnić organizację domowych obowiązków oraz podnieść ogólny komfort życia.

10 podstawowych  zasad przechowywania żywności w lodówce:

  1. Nie można wkładać do lodówki zbyt dużej ilości jedzenia – brak przestrzeni między poszczególnymi produktami zaburza cyrkulację powietrza, co nie pozwala na osiągnięcie odpowiedniej temperatury wewnątrz urządzenia, lodówka nie zapewnia wówczas im właściwych warunków.
  2. Produkty należy pakować do torebek foliowych i pojemników – przed włożeniem produktów spożywczych do lodówki  powinno się je zapakować w pudełka i folie. Tylko tak zabezpieczone produkty nie tracą swojego smaku i właściwości. W takiej formie można je przechowywać znacznie dłużej.
  3. Produkty spożywcze powinno się sortować – produkty, która mają ostać wykorzystane jako pierwsze muszą znajdować się jak najbliżej drzwi lodówki. W ten sposób można szybko odnaleźć potrzebny produkt po jej otworzeniu, co jednocześnie przekłada się na krótszy czas przygotowywania posiłków i powoduje, że urządzenie jest bardziej energooszczędne.
  4. Z owoców i warzyw należy usuwać wodę – w celu uniknięcia procesu psucia się świeżych warzyw i owoców, po ich umyciu warto je dokładnie osuszyć.
  5. Warzywa i owoce należy przechowywać w dolnych szufladach – świeże warzywa i owoce powinny być przechowywane w temperaturze około 10 stopni Celsjusza. Takie warunki znajdują się w dolnych szufladach. W niższych temperaturach produkty te mogą ulec uszkodzeniu.
  6. Wędliny i produkty mleczne przechowuje się na środkowych półkach – jajka, jogurty, wędliny powinno się przechowywać po otworzeniu w lodówce na środkowej półce lub w górnej części lodówki. Tam panuje temperatura w zakresie od 4 do 8 stopni Celsjusza, co sprzyja przechowywaniu tego rodzaju produktów.
  7. Świeże mięso i ryby należy przechowywać na dolnej półce – w przypadku tych produktów optymalna temperatura wynosi około 2 stopni Celsjusza. Taka temperatura panuje nad szufladami do przechowywania warzyw i owoców.
  8. Napoje, masło i musztardy należy trzymać na wewnętrznej stronie drzwi-  to produkty, które wymagają jedynie lekkiego schłodzenia. Temperatura w półkach i pojemnikach znajdujących się na wewnętrznej stronie drzwi wynosi na ogół około 10 stopni Celsjusza.
  9. W lodówce nie wolno trzymać gorącego jedzenia – wówczas temperatura wewnętrzna rośnie, co sprawia, że agregat musi pracować mocniej, a cała lodówka pobiera więcej energii.
  10. Lodówkę należy regularnie rozmrażać – nowoczesne urządzenia mogą się automatycznie rozmrażać dzięki funkcji „no frost”.
Previous Angry Birds w Pasaży Łódzkim
Next Krwawe rodzinne porachunki

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Stylowy mężczyzna powinien mieć przynajmniej jedną porządną parę butów na formalne okazje i drugą na mniej oficjalne

W zestawach formalnych najbardziej pożądana jest czerń i klasyczny wzór. Wszelkie aplikacje, zadarte noski, dodatkowe rozcięcia czy zabawa formą sprawiają, że buty stają się mniej eleganckie i mogą się przeterminować wraz z przemijającą

Life&Style 0 Comments

Kołdra obciążeniowa – sposób na bezsenność

Bezsenność może mieć różne wymiary: trudności z zaśnięciem (gdy zasypianie trwa dłużej niż 30-45 minut) czy częste budzenie się w nocy. Do objawów tego zaburzenia zalicza się też zbyt wczesne

Life&Style 0 Comments

Nie możesz schudnąć? Zobacz, co spowalnia Twój metabolizm

Czasami, pomimo stosowania restrykcyjnej diety odchudzającej i posiadania dużej wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania, waga nie chce spadać. Zwykle przyczyną tego stanu rzeczy jest spowolniony metabolizm. Zobacz, jakie czynniki

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!