Jak przechowywać żywność w lodówce?

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Wiele osób wychodzi z pracy dość późno i nie ma czasu na zakupy. Dlatego na ogół większe zakupy robi się raz w tygodniu. Eksperci są zdania, że można  z nowoczesnych urządzeń AGD korzystać w takim sposób, aby efektywnie i optymalnie przechowywać zakupioną żywność.

Świeże mięso i ryby na półce dolnej

Wewnątrz lodówki panuje na ogół temperatura w przedziale od 0 do 10 stopni Celsjusza. Ale nie w każdym miejscu jest ona taka sama. Dlatego jak najbardziej trzeba zapoznać się z możliwościami nowoczesnych urządzeń AGD, aby usprawnić organizację domowych obowiązków oraz podnieść ogólny komfort życia.

10 podstawowych  zasad przechowywania żywności w lodówce:

  1. Nie można wkładać do lodówki zbyt dużej ilości jedzenia – brak przestrzeni między poszczególnymi produktami zaburza cyrkulację powietrza, co nie pozwala na osiągnięcie odpowiedniej temperatury wewnątrz urządzenia, lodówka nie zapewnia wówczas im właściwych warunków.
  2. Produkty należy pakować do torebek foliowych i pojemników – przed włożeniem produktów spożywczych do lodówki  powinno się je zapakować w pudełka i folie. Tylko tak zabezpieczone produkty nie tracą swojego smaku i właściwości. W takiej formie można je przechowywać znacznie dłużej.
  3. Produkty spożywcze powinno się sortować – produkty, która mają ostać wykorzystane jako pierwsze muszą znajdować się jak najbliżej drzwi lodówki. W ten sposób można szybko odnaleźć potrzebny produkt po jej otworzeniu, co jednocześnie przekłada się na krótszy czas przygotowywania posiłków i powoduje, że urządzenie jest bardziej energooszczędne.
  4. Z owoców i warzyw należy usuwać wodę – w celu uniknięcia procesu psucia się świeżych warzyw i owoców, po ich umyciu warto je dokładnie osuszyć.
  5. Warzywa i owoce należy przechowywać w dolnych szufladach – świeże warzywa i owoce powinny być przechowywane w temperaturze około 10 stopni Celsjusza. Takie warunki znajdują się w dolnych szufladach. W niższych temperaturach produkty te mogą ulec uszkodzeniu.
  6. Wędliny i produkty mleczne przechowuje się na środkowych półkach – jajka, jogurty, wędliny powinno się przechowywać po otworzeniu w lodówce na środkowej półce lub w górnej części lodówki. Tam panuje temperatura w zakresie od 4 do 8 stopni Celsjusza, co sprzyja przechowywaniu tego rodzaju produktów.
  7. Świeże mięso i ryby należy przechowywać na dolnej półce – w przypadku tych produktów optymalna temperatura wynosi około 2 stopni Celsjusza. Taka temperatura panuje nad szufladami do przechowywania warzyw i owoców.
  8. Napoje, masło i musztardy należy trzymać na wewnętrznej stronie drzwi-  to produkty, które wymagają jedynie lekkiego schłodzenia. Temperatura w półkach i pojemnikach znajdujących się na wewnętrznej stronie drzwi wynosi na ogół około 10 stopni Celsjusza.
  9. W lodówce nie wolno trzymać gorącego jedzenia – wówczas temperatura wewnętrzna rośnie, co sprawia, że agregat musi pracować mocniej, a cała lodówka pobiera więcej energii.
  10. Lodówkę należy regularnie rozmrażać – nowoczesne urządzenia mogą się automatycznie rozmrażać dzięki funkcji „no frost”.
Previous Angry Birds w Pasaży Łódzkim
Next Krwawe rodzinne porachunki

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Czy usuwanie tatuażu za pomocą lasera jest skuteczne?

Tatuaż od wieków stanowi popularną formę zdobienia ludzkiego ciała, a w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat z techniki tej chętnie korzystają szczególnie reprezentanci młodego pokolenia. Poza walorami estetycznymi, jego wykonanie służy

Life&Style 0 Comments

Kolagen w płynie – dlaczego warto po niego sięgać?

Kolagen to główne białko w tkance łącznej, stanowi ono około 30% całkowitej masy białka ludzkiego. Do zadań jakie powinno realizować zalicza się między innymi gwarancję utrzymania jędrnej i sprężystej skóry.

Life&Style 0 Comments

Początek roku to dobry czas na zmiany w życiu. Należy je zacząć jak najszybciej

Podjęcie każdego kolejnego wyzwania powinno być wzbogacone doświadczeniami z przeszłości tak, żeby nie powielać błędów, tylko wyciągać z nich konstruktywne wnioski – podkreśla Konrad Gaca. To ważna wskazówka dla tych, którzy z większym lub mniejszym

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!